Milli Eğitimin Temel Sorunlarına Yönelik Taleplerimiz Ve Çözüm Önerilerimiz

Tarih: 11.09.2024

A) TEMEL EĞİTİM İLE İLGİLİ TALEPLER

  1. Bir eğitim seferberliği ilan edilmelidir. Bu seferberlik “Fırsat ve İmkân Eşitliği” esas alınarak “Herkese Nitelikli Eğitim” sağlamak amacıyla tüm öğretim kademelerinde eş zamanlı başlatılmalı ve eğitimin tüm paydaşlarıyla şeffaf bir biçimde yürütülmelidir.
  2. Eğitim ekonomisi, doğrudan öğrenciye yönelik yatırımlar merkeze alınarak yönetilmelidir. Temel eğitimde, öğrencilerin sahip oldukları yeteneklerin keşfedilmesini ve bu yeteneklerin en iyi şekilde geliştirilmesini sağlayacak tedbirler alınmalıdır.
  3. TİP projelerle okul binası yapmaktan vazgeçilmeli ve okul binaları mutlaka her öğretim kademesine göre düzenlenmelidir. Yeterli oyun ve fiziki etkinlik alanı olmayan okul kalmamalıdır.
  4. Okulların spor tesisleri, yerel yönetimlerle iş birliği içinde,dezavantajlı bölgelerden başlanarak iyileştirilmeli; futbol, voleybol ve basketbol dışındaki alanlarda da öğrencilerin gelişimlerinin sağlanacağı şekilde düzenlenmelidir.
  5. Tüm okullarda yeterince kadrolu temizlik personeli istihdam edilmelidir.
  6. Büyükşehirlerde öğrenci sayısı 300 ve üzerinde olan okullarda güvenlik görevlisi istihdam edilmelidir.
  7. Okulların tüm kırtasiye, tadilat, tamirat giderleri karşılanmalıdır.
  8. İkili öğretim kaldırılmalıdır.
  9. Sınıf mevcutları 25’ten fazla olmayacak şekilde planlamaya gidilmelidir.
  10. Her okulda en az bir psikolojik danışman bulunacak şekilde norm kadro düzenlemesi yapılmalıdır.Yine her 50 öğrenci için bir psikolojik danışman bulunması sağlanmalıdır.
  11. Resim, müzik, beden eğitimi ve bilişim alanlarında mutlaka o alanın öğretmenleri derse girecek şekilde düzenlemeye gidilmelidir. Temel eğitim bu alanların ders saatleri artacak şekilde planlanmalıdır. Bu derslerin kendilerine ait derslikleri, atölyeleri ve salonları her okulun öğrenci sayısına göre düzenlenmelidir.
  12. Zorunlu eğitim kapsamında bulunan eğitim kademelerinde özel okulculuk fırsat ve imkân eşitliğin önündeki engellerden biridir. İlkokuldan itibaren özel okullar olması var olan eşitsizliklerin giderek artmasına neden olur. Toplumsal kaynaşma için devlet okullarının niteliği üzerinde çalışılmalıdır. Bu nedenle ‘temel eğitim’ düzeyinde (1. ve 8. sınıflar arası) tüm özel okullar kademeli olarak kapatılmalıdır.
  13. Temel eğitimde mahalle ve semt okullarının sayısının artırılması ve nihayetinde öğrencilerin bu düzeydeki okullara servis kullanmadan gidebilmesini sağlayacak şekilde düzenleme yapılmalıdır.
  14. Temel eğitimde birliğin sağlanması için imam hatip ortaokulları kapatılmalıdır. Bu durum Tevhid-i Tedrisat kanununa aykırıdır.
  15. Temel eğitimden sonra zorunlu eğitim kaldırılmalıdır. Diploma devalüasyonunun önüne geçilmelidir. Temel eğitim kademesinden (8. sınıf) sonra öğrencilerin her yönden gelişimlerinin izleneceği ‘bakalorya tipi’ bitirme sınavları yapılmalıdır.Bu bitirme sınavında başarılı olamayan öğrencilere, temel eğitim kurumları içinde gerekli şartlar oluşturularak 2 yıl ek süre verilmelidir. Bu süre içinde yine başarılı olamazlarsa doğrudan mesleki eğitim merkezlerine (çıraklık eğitim) yönlendirilmelidir.
  16. Ortaöğretim kurumları akademi, meslek, spor ve sanat liseleri olarak düzenlenmelidir. Akademik liseler kendi içinde Fen lisesi, Sosyal Bilimler, Anadolu Lisesi vs. liselere ayrılmalıdır. Akademik liseler, bitirme sınavında akademik ortalamayı yakalayan öğrenciler için tasarlanmalıdır.
  17. Bitirme sınavında temel becerileri tamamlamış fakat akademik ortalamayı yakalayamayan öğrenciler akademik liseler hariç diğer tüm liseler arasından kendi ilgi ve yeteneklerine göre tercih yapabilmelidir. Bu öğrencilerin 9. ve 10. sınıflarda gösterdikleri akademik başarılara göre akademik liselere geçiş yapabilmeleri için özel koşulları sağlaması istenmelidir.
  18. Üniversiteler yalnızca akademik ortaöğretim kurumlarından öğrenci almalıdır.
  19. Tüm okul kütüphanelerinin niteliği artırılmalıdır ve kayıtları takip edilebilir olmalıdır.
  20. Okullardaki kütüphaneler çevrim içi kaynaklara erişim sağlanabilecek şekilde düzenlenmelidir. Öğrencilerin kitaplara ve dergilere çevrim içi kaynaklardan da ulaşabileceği sistemler kurulmalıdır.
  21. Nüfusu 10 binden fazla olan yerlerde yerel yönetimlerle iş birliği içinde, öğrencilerin 24 saat kullanabileceği kütüphaneler açılmalıdır.
  22. Servis ve taşımalı eğitim araçlarının denetimleri düzenli olarak trafik ekipleri tarafından yapılmalıdır.
  23. Spor, sanat, meslek liseleri ve teknik liseler de kendi içlerinde alanlara ayrılarak bu alanlarda yapacakları yetenek sınavıyla öğrenci kabul etmelidir.
  24. Yabancı dil eğitiminde dersler dörtlü dil beceresi (dinleme, okuma, yazma, konuşma) üzerine kurgulanmalıdır. Gerekli materyaller bakanlık tarafından belirli aralıklarla güncellenerek tüm öğrencilere sunulmalıdır.
  25. Yabancı dil dersleri ve Türkçe derslerinin birbirine paralel yürütüleceği müfredat düzenlemeleri yapılmalıdır.

B) YÖNETİM VE DENETİM İLE İLGİLİ TALEPLER

  1. Eğitimci olmayan bakan Yusuf TEKİN;mülakat konusundaki ısrarı, Maarif Modeli ve Öğretmenlik Mesleği Kanunu düzenlemelerinde paydaşların görüşlerini dikkate almaması, 30 yıldır ilk defa öğretmen atamalarını eylül ayına yetiştirememesi nedeniyle istifa etmeli ve yerine eğitimci bir bakan atanmalıdır.
  2. Öğretmenler kurulu toplantılarının okul yönetimindeki etkisi arttırılmalıdır.
  3. Okul aile birliği yönetmeliği yeniden ele alınmalıdır. Temel eğitimde okul için gerekli tüm ihtiyaç ve harcamalar bakanlığın bütçesinden doğrudan karşılanmalıdır. Okul yönetimi ve öğretmenler kurulu okul ekonomisinde doğrudan yetkilendirilmelidir.
  4. Milli eğitimde denetim mekanizmaları iyileştirilmelidir. İllerde her 20 öğretmene kendi branşından bir müfettiş görevlendirilmeli ve her öğretmen 2 yılda bir mutlaka müfettişlerle bir araya gelmelidir.
  5. Eğitimin tüm paydaşlarının karara katılımlarının sağlanacağı, veriye ve felsefi temellendirmeye dayalı bir reform hareketi başlatılmalıdır. Bu reform hareketi ani değişikliklerden uzak, bilimsel bir anlayışla gerçekleşmelidir. Reform hareketiyle yeni projeler, yeni yönetmelikler, yeni programlar getirmek yerine hali hazırda yürütülmekte olanların etkisi üzerinde çalışmak için denetim komisyonları kurulmalıdır. Etki analizleri yayımlanmalıdır. Hiçbir proje gerekçelendirilmeden kaldırılmamalıdır.
  6. Eğitimde denetim mekanizması;öğrenme ortamlarını iyileştirecek biçimde, eğitimin niteliğine artırmaya yönelik olmalıdır.
  7. Okul yöneticileri liyakat ilkesine göre seçilmelidir.Bu işi bilimsel metotlarla yürütecek,eğitim yönetimi alanında uzman öğretmenlere öncelik tanınmalıdır.
  8. Okul yöneticileri okulun sosyal, kültürel, sportif ve akademik başarıları konusunda hesap verebilmelidir.
  9. İlçelerde ‘Ölçme Değerlendirme Birimleri’ oluşturulmalıdır. Bu birimlerde ölçme değerlendirme uzmanları görev almalıdır.

C) ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ İLE İLGİLİ TALEPLER

  1. Öğretmenlik mesleği, mesleki gelişim imkanları bakımından ülkemizdeki en iyi meslek grubu olacak şekilde düzenlemeye gidilmelidir. Her öğretmenin mutlaka düzenli aralıklarla öğretim yöntem ve teknikleri, ölçme değerlendirme, program geliştirme, rehberlik, gelişim ve öğrenme psikolojisi gibi alanlarda eğitim alabileceği bir mesleki gelişim sistemine geçilmelidir. Bunun yanında öğretmenler, her öğretim yılının başında yine kendi alanıyla ilgili son gelişmeleri takip edebileceği eğitimleri almak zorunda olmalıdır. Eğitim fakülteleri ve eğitim enstitüleri ile yüz yüze ve online eğitimler için iş birliği yapılmalıdır. Öğretmen yetiştirmede tek kaynak olan bu yükseköğretim kurumlarının öğretmenlerle olan ilişkileri sürekli hale getirilmelidir.Ayrıca her öğretmenin ilgi ve yeteneklerine göre, istediği alanlarda eğitim alması için fırsat ve imkân sunulmalıdır. Yeni meslek kanunuyla kurulması planlanan “Öğretmen Akademileri” bu alanda hizmet verecek şekilde planlanmalıdır.
  2. Öğretmen atama takvimi her yıl haziran ayında açıklanmalı ve atamalar ağustos ayında yapılmalıdır. Bu atamalarda mülakat kaldırılmalıdır. Ataması yapılmayan öğretmenler, atama takvimi için bakan ya da cumhurbaşkanının açıklamalarını takip etmek zorunda kalmamalıdır.
  3. Eğitim fakültesi mezunları öğretmendir. Diğer fakülte mezunlarının pedagojik formasyon alarak öğretmen olmasının önüne geçilmelidir. Öğretmen yetiştirmede tek yetkili kurum eğitim fakülteleri olmalıdır.
  4. Eğitim fakültelerinin kontenjanları, özel ve kamu kurumlarının öğretmen ihtiyacına göre planlı olarak azaltılmalıdır. Ayrıca üniversiteye giriş sınavında öğretmenlik için ilk 300 bin barajı yerine 100 bin barajı getirilmelidir. Önümüzdeki 25 yılda atama bekleyen öğretmen kalmayacak şekilde bir planlama yapılmalıdır.
  5. Sayıları yakında 1 milyonu bulacak atama bekleyen öğretmenler için bir istihdam planı yapılmalıdır. Bu istihdam planı için danışma kurulu kurulmalıdır.
  6. Ücretli ve sözleşmeli öğretmenlik uygulaması tamamen kaldırılmalıdır.
  7. Öğretmenler, hiçbir eğitim kurumunda kamuda göreve yeni başlayan öğretmen maaşından daha az maaşla çalıştırılmamalıdır.
  8. Milli Eğitim Şûralarından önce İl Milli Eğitim Şûraları yapılmalıdır. Bu şûralar,tüm süreçlere öğretmenlerin dahil olabileceği şekilde düzenlenmelidir.
  9. Öğretmenlik Meslek Kanunu için tüm paydaşların katkı sunabileceği geniş katılımlı bir eğitim şûrası düzenlenmelidir. Şûra takvimi en az 1 yıl önceden duyurulmalı ve tüm paydaşlar gerekli çalışmaları bu süre içinde tamamlamalıdır. Kanun, eğitim camiası ve eğitim hukukçularıyla birlikte şeffaf bir süreç yürütülerek hazırlanmalıdır.

Milliyetçi Kongre Derneği Eğitim Komisyonu

Beytepe Mah. 1790. Cad. Nu:61 Çankaya, Ankara

Milliyetçi Kongre Derneği
Iban: TR580001000798977650195001