İkinci Büyük Kongre Sonuç Bildirisi

Tarih: 17.10.2024

Her yıl büyük bir kongre düzenleyerek Türk milliyetçilerini bir araya getirme, en kronik ve yaygın sorunları konuşarak çözüm arayışlarının tartışılacağı bir ortak alan yaratma maksadıyla yola çıkan Milliyetçi Kongre Derneği, ikinci Büyük Kongre’sini başarıyla gerçekleştirdi. 13 Ekim Pazar günü Ankara’da bir araya gelen kongreye siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve ticaret dünyasının temsilcileri katıldı, yurdun dört bir yanından gelen Türk milliyetçileri, kongrenin dışındaki sıfatlarından bağımsız olarak “Türk milliyetçisi” sıfatında eşitlenerek bir araya geldiler.

Milliyetçi Temsil temasıyla toplanan ikinci kongrede milliyetçi temsildeki sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı. Kongreden önce çağrı heyetine sunulan tebliğlerden Kongre senatosu tarafından seçilenler okundu, akabinde siyasi parti ve STK temsilcilerine söz verildi, üçüncü oturumda bütün katılımcıların görüş ve önerileri söz alma sırasına göre imkan tanınarak dinlendi ve lüzumu halinde cevaplandırıldı.

İkinci kongremiz gerek usul ve format yönünden, gerek içerik yönünden daha tatmin edici bulundu. Bu bakımdan iftiharla söyleyebiliriz ki, ilk kongremizde koyduğumuz hedeflerin bir kısmına ulaşamasak da Milliyetçi Kongre işleyen bir sistem meydana getirmiştir, bu sistemin doğru yöntem olduğunu düşünen bütün Türk milliyetçilerine saflarımıza katılma çağrımız bakidir.

İkinci Büyük Kongre Sonuç Bildirisi

Büyük Kongre’yi düzenlemek ve Türkiye ile Türk Dünyası’nın tamamının sesine yer veren bir ortam oluşturmak için kurulan Milliyetçi Kongre Derneği, ilk Büyük Kongre’yi kuruluş kongresi olarak kabul etmiş ve birtakım vaatler vermişti. Bu vaatler sırasıyla;

  • Cumhuriyetimizin 100. Yılına yakışan bir marş yaratıp milletimizin beğenisine arz etmek
  • Kongre tipi yapılanmaya temel teşkil eden meslek komisyonlarının tamamını çalışır hale getirmek
  • Faaliyetlerin sürdürüleceği teorik esasları belirlemek
  • En az üç çalıştay ve dijital forumlar düzenlemek
  • İlk kongreyi takiben kurucu yönetimin istifa etmesiyle seçimle gelen yönetimin teşkilini temin etmek
  • Yerel seçim öncesinde siyaset üzerinde baskı yaratma prensibimizi somutlaştırmak

Başlıklarıyla özetlenebilir. Yeni yönetim bu vaatlerinin çoğunu gerçekleştirse de çalıştaylar düzenleyememiş, yerel seçimlerde somut bir proje geliştirememiş, 1000 resmi üye kazandıramamıştır. Derneğin öngördüğü yeni örgütlenme modelinin benimsenmesi ve eksiklerinin giderilmesi beklenenden daha uzun ve zorlu bir süreç olarak karşımıza çıktığından çalıştaylar düzenlemekte geri kaldık. Kısıtlı maddi imkanlarımızı, ikinci kongreden hemen önce Türkiye turuna çıkmak için kullandık, vaatlerimiz arasında bulunmasa da bu turun İstanbul ve Ankara dışındaki örgütlenmeye büyük katkısı olduğunu ve en az çalıştayların sağlayacağı ölçüde veri ve çıkarım sağladığını söyleyebiliriz.

Türkiye’ye hakim olan korku ikliminin resmi üyeliği etkileyeceği, görmediğimiz bir hakikat olarak yanılmamıza neden olmuştur. Her ne kadar gittiğimiz şehirlerde oldukça güzel karşılansak ve bütün Türkiye’de karşılığımızın olduğunu görsek de, etkinliklerimize katılım ve üye olma oranı incelendiğinde, bizimle fiziken bir arada bulunan, akıl ve gönül birliği edenlerin yaklaşık %15-20’sinin üye olabildiğini gördük. Bunda meslek kollarının dernek üyeliğine izin vermemesi, atama beklentileri, çalışılan kurumun politikaları epey etkilidir. Önümüzdeki bir yılda önceliklerimiz arasında bu meseleye yaratıcı bir çözüm getirmek ve muhakkak aşmak zarureti vardır. Bu soruna mevcutta sunduğumuz çözüm, üye olamayan dostlarımızı gönüllü olarak kaydetmek ki, bu dikkate alındığında 1000 üye hedefini çoktan aştığımızı söylemek mümkündür.

İlk kongremizden bu yana etki alanımızı genişlettik, raporlarımız, saha faaliyetlerimiz ve kampanyalarımız ile adına Temiz Türkler dediğimiz hedef kitlemize ulaşmaya başladık. Bu faaliyetlerimizin yarattığı reaksiyonların hem nicel hem nitel açıdan artmasıyla gözlemlenebilir haldedir. Özellikle mağdur edilen Temiz Türklerle dayanışma için tertip edilen saha eylemlerinin etkili olduğunu gördük, bu alandaki faaliyetlerimizin payını artıracağız.

Milliyetçi gazeteciler davasından Koç üniversitesi dezenformasyonuna, KVKK sorunundan eğitim ve sağlığa birçok alanda yaptığımız faaliyetlerle, öngöremediğimiz nedenlerden ötürü başaramadığımız hedeflerimiz olsa da, başarılı bir yılı geride bıraktığımızı söylemek mümkündür.

İkinci Büyük Kongre’nin Mesajları

Milliyetçi temsil temasında hemen bütün katılımcıların ittifak ettiği husus, “diğer” milliyetçi temsil anlayışlarının Türk milliyetçiliği üzerine kötü bir imajın yapışmasına neden olduğu ve bu yüzden Temiz Türklerin çoğunluğunun kendilerini milliyetçi adlandırmaktan çekindiği yönündeydi. Bunun yanında mevcut siyaset ve toplum vaziyetinin “kirlenmeden siyaset yapmak” isteyenleri zorlaması, sorun tespitlerinde öne çıkan bir motifti.

Buna çözüm olarak önerilenler arasında katılımcıların beğeni ve ilgisini celbeden iki öneri, kent konseyleri gibi yerel siyaset enstrümanlarının kullanılması ve meslek örgütlerine girişin teşvik edilmesi oldu. Kent konseyleri gibi yerel enstrümanlar topyekun ve bu yüzden deyim yerindeyse “yatırım maliyeti yüksek” projelere kıyasla daha yapılabilir görünüyor, üstelik yerel sorunları hedef aldığından anında reaksiyon yaratma imkanı da yüksek. Meslek örgütleri ise birçok alanda oldukça etkili ve bütün mesleklerden temsilcilerin ittifak ettiği üzere Kürtçüler tarafından bir nüfuz aleti olarak kullanılıyor. Buna zemin hazırlayansa, birçok meslek mensubunun sair sebeplerle bu örgütlere girme ve oy verme zahmetine dahi katlanmaması. Barolar, Tabipler Birliği, Mühendis odaları gibi yapılarda aktif olma çağrısı, derneğimizin kalabalık üye nüfusunun bulunduğu iller öncelikli olarak yapılacak ve bu alanlarda etkin olacağız. Elde edeceğimiz nüfuz gücünü, hürriyetçi ve seküler bir milliyetçi anlayışın talep ve vaatlerini anlatması için kullanacağız.

Hem Türkiye turumuzda hem ikinci kongrede oldukça sık duyduğumuz bir sorunun sonuç bildirisinde de cevaplanması gerektiğini görüyoruz. Milliyetçi Kongre, bir siyasi partiye dönüşmek için kurulmamıştır. Milliyetçilik iddiasındaki siyasi partiler üzerinde baskı oluşturmak, “icapsız milliyetçilik” fenomeninin önüne geçmek, milliyetçilik iddiasındaki kurum ve şahısları, bu iddialarının gereğini yerine getirmeye zorlamak için kurulmuştur. Türkiye’ye milliyetçi bir parti gerekirse, bu Milliyetçi Kongre’nin içinden doğabilir – fakat sayısı her gün artan partiler ortadayken eksiğin bu olmadığını düşünüyoruz. Asıl eksik olan rasyonel ve temiz ahlaklı bir üslupla mesele tartışabilen, bağlayıcı kararlar alabilen, toplum nezdindeki itibarı ve gücüyle siyasileri ahlaklı ve tutarlı davranmaya zorlayabilen bir milliyetçi temsildir.

Milliyetçi Kongre’ye Katılmak

Milliyetçi Kongre’de yatay hiyerarşi vardır, bir emir-komuta zinciri yoktur. İlk kongrede karara bağlanıp duyurulduğu üzere;

  • Seküler düşünce ve pratiği benimsemiş,
  • Bilimsel yöntem ve rasyonel düşünceye bağlı,
  • Demokrasi ve insan hakları esaslı,
  • Türk Dünyası’nın tamamına Türk olarak bakan,
  • Kimin Türk olduğuyla değil, Türk’ün refah ve menfaatiyle meşgul olan,
  • Amaçlar kadar, onlara ulaşmak için önerilen yöntemin belirleyiciliğini idrak etmiş,
  • Yönteminin odağına birey ve özgürlük kavramlarını almış

Bir Türk milliyetçiliği yorumunu benimseyen herkese kapısı açıktır. Milliyetçi Kongre, üyelerinden meslek komisyonlarında aktif olarak projeler sunmasını, faaliyetlere katılmasını bekler ve kararlar demokratik esaslara uygun olarak verilir. Bu alışkanlık maalesef mevcut Türk toplumunun kolektif hafızasında pek yer tutmasa da, ısrarla bu şekilde çalışmaya devam ederek bir kurum kültürü yaratmaya başlamıştır. Bu kültürü sağlam esaslara bağlanmış bir geleneğe dönüştürerek Türk milliyetçiliğinin tamamını temsil etmeyi hedefliyoruz. Üye formumuzu doldurarak üyemiz olabilir, faaliyetlerimize katılabilirsiniz.

Önümüzdeki Büyük Kongre’ye dek hedefimiz İstanbul’da açtığımız iletişim ofisimize benzer şekilde beş yeni şehirde ofis açmak, yetki ve makam sahibi kadın sayımızı artırmak, kongreye giden süreçte çeşitli sosyal etkinlikler düzenleyerek üyelerimizin aidiyet duygusunu pekiştirmektir.

Milliyetçi Kongre Derneği

Beytepe Mah. 1790. Cad. Nu:61 Çankaya, Ankara

Milliyetçi Kongre Derneği
Iban: TR580001000798977650195001